Op gang komen met koffie

Herken jij dat?

Je staat op, doet routineus alle dingen die je elke ochtend moet doen, maar wordt pas echt wakker als je je eerste kop koffie hebt gehad.

Of nee, eigenlijk twee.

Na twee bakkies komt de scherpte om echt te doen wat je moet doen.

Maar waarom heb je nou die koffie nodig om scherp te zijn? Waarom is een goede nachtrust niet voldoende om fris en helder aan de dag te beginnen?

Omdat er ergens in je systeem iets niet goed gaat. Bij voldoende nachtrust, heb je geen koffie nodig om wakker te worden.

Als je dat wel hebt, gaat je lichaam eraan wennen en wordt de boel alleen maar meer ontregeld.

Wat gaat er dan niet goed?

Bij een goede nachtrust, word je uitgeslapen wakker en voel je je fris en energiek om aan de dag te beginnen. Sterker nog, je hebt helemaal geen behoefte om verder te slapen.

Jouw frisse en energieke gevoel komt door het stresshormoon cortisol. Dat wordt aangemaakt in tijden van stress waardoor en zorgt er dan voor dat de energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit snel beschikbaar komt om deze reactie op stress goed te kunnen uitvoeren.

Je hartslag gaat omhoog, suikeropname door spieren gaat omhoog en je bent alert en in de ochtend fris en energiek omdat cortisol in de ochtend  hoog is, want het bepaalt je dag- en nachtritme.

Je hebt dan geen koffie nodig om wakker te worden.

Heb je wel de cafeïne uit koffie nodig om uit je coma te raken, dan heb je te weinig cortisol in je lichaam. Koffie stimuleert de aanmaak van cortisol, maar ontregelt daarmee ook het natuurlijke proces.

Gelukkig hoef je niet helemaal te stoppen met koffie. Drink er niet meer dan twee per dag en het  liefst na 10.00 uur in de ochtend en voor 15.00 uur in de middag. Zo hou je het natuurlijke ritme van cortisol in balans.

Zelf wissel ik, als enorme koffieliefhebber gewone koffie af met biologische décafé. Ik probeer altijd te voelen of ik koffie drink vanwege het wakker worden of omdat ik het gewoon super lekker vindt.

Meestal vanwege het laatste. Genieten doet zo veel meer met je dan star alles van je lijstje schrappen omdat het niet gezond is. Daamee rijzen je cortisollevels pas echt de pan uit!

Ik neem nog een bakkie 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *