Negatieve gedachten maken je ziek

In de afgelopen paar artikelen heb ik regelmatig geschreven over het belang van herstel. Met name van fysiek herstel, dus na inspanning (werk, sport enz) maar ook mentaal herstel nadat je lang achter een computer hebt gezeten of veel hebt gestudeerd of gelezen.

Dit zijn vooral fysieke voorbeelden. Maar op niet fysiek vlak is het ook belangrijk om bewust te zijn van wat er in je hoofd en hart speelt.

Gedachten en gevoelens hebben ook impact op hoe jij je fysiek voelt.

Hoe dan?

Het lichaam kent het verschil niet tussen een negatieve situatie en negatieve gedachten, dus reageert het in beide gevallen hetzelfde, met stress.

Als je je daar bewust van bent, laat je je negativiteit weer los, zodat het lichaam en de geest weer in balans kunnen komen.

Doe je dat niet, dan zet die negatieve energie zich vast in je systeem, door bijvoorbeeld rugklachten, nekklachten, buikpijn, hoofdpijn, darmproblemen en zo veel meer klachten enz.

Het is dus heel belangrijk om je gedachten te zuiveren.

Maar hoe laat je los?

Goede vraag, waar zit in hemelsnaam die knop?

Van niet bewust zijn van je negatieve gedachten naar loslaten van die negativiteit is een grote stap.

Stap uit de gedachtenstroom door ergens anders op te focussen, door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening te doen. Of door de aandacht te verleggen naar je zintuigen.

Je kunt ook beginnen met bewust zijn van negatieve gedachten en dat je niet die gedachten bent, maar hebt.

De tweede stap is dat je van een afstand ernaar kijkt en observeert, zonder erover te oordelen.

De derde stap is dat je visualiseert dat je naast een stromende rivier zit en de gedachten weg laat voeren met de rivier. Natuurlijk komen er weer nieuwe gedachten, maar ook die kunnen mee met de stroom van de rivier. Dat is al een kleine oefening in loslaten.

Vervolgens komen er misschien emoties naar boven. Die hoef je niet weg te drukken, maar die geef je de ruimte door er weer naar te kijken, te voelen en te ervaren.

Misschien komen er tranen. Verzet je er niet tegen, maar laat het lekker komen. Die tranen hoef je niet te verklaren, er hoeft geen verhaal bij verzonnen te worden. Er is verdriet in beweging en dat verdriet heeft maar 1 nut: loslaten, opschonen.

Vergelijk het met een dier dat net is ontsnapt uit de klauwen van een roofdier. De greep van het roofdier is een traumatische ervaring. Nu de prooi is ontsnapt, staat het hevig te trillen op z’n poten. Het hele systeem is aan het resetten/opschonen. Weg met dat trauma, het zet zich niet vast in het lichaam van het dier.

Dat is wat tranen en verdriet doen. Loslaten van oude trauma’s, drama’s en andere negativiteit die je niet meer nodig hebt. Geef je eraan over zodat het zich niet vast zet in je lijf. Je geeft je lichaam een reset. En je hoeft niet te weten waar de tranen vandaan komen, geen gedachten eraan geven.

Ik heb hierbij heel veel gehad aan trainingen en boeken van Vera Helleman. Anders Kijken Naar Emoties is een prachtige training om te leren wat je emoties je vertellen. De Emotie Encyclopedie is een schitterend boek dat 350 emoties beschrijft en uitlegt. Een must voor iedereen die bezig is met emotionele ontwikkeling!

Super fijn om te lezen. Vergeet het boek niet af en toe weg te leggen om je hersenen even rust te geven.  😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *