Het onderschatte belang van herstel

Een tijdje geleden schreef ik hier over het belang van herstel. Dat stress niet eens het ergste is, maar dat afwezigheid van herstel het probleem is.

Maar als je een drukke ondernemer bent, wanneer zijn er dan momenten om te herstellen?

De dag begint misschien al meteen met spitsuur: aankleden, ontbijtjes verzorgen, lunches klaar maken en de kinderen naar school brengen.

Dan snel de computer opstarten en de mails wegwerken of misschien staan de eerste cliënten al te trappelen voor de deur.

Verder moet je natuurlijk ook actief zijn op verschillende social media, dus voor je het weet is het 12.00 uur.

Tijd voor lunch, hoewel veel tijd is er niet, om 13.00 uur heb je een afspraak en om 14.00 en misschien 15.00 ook.

En wellicht moet je de workshop die je die avond geeft, nog voorbereiden.

‘s Avonds sta je voor een groep mensen je verhaal te houden om vervolgens moe, maar voldaan in bed te rollen.

Jouw dag ziet er qua invulling waarschijnlijk heel anders uit , maar hoe zit het met jouw herstel? Is dat vergelijkbaar met het voorbeeld? Dus geen herstel?

Dan is het zaak om eens te kijken hoe jij aan je herstelmomenten komt, want als je dagelijkse routine eruit ziet zoals in bovenstaand voorbeeld dan is niet de vraag of, maar wanneer je een burn-out krijgt. Die komt natuurlijk niet meteen, dat kan zomaar tien, vijftien jaar duren.

Als ondernemer zit je daar niet op te wachten.

Hoe herstel je gedurende de dag?

Zelf vind ik yoga Nidra een hele fijne, toegankelijke en makkelijke manier van instant herstel. Ik heb vorig jaar een lesje mogen volgen en ik kwam er gerevitaliseerd weer uit.

Eigenlijk kan ik het t beste omschrijven als een diepe meditatie, liggend op een matje. Je luistert naar de stem van de docent die jou meevoert langs al je lichaamsdelen. Je zit tegen het slapen aan, maar je hoort wel wat ze zegt.

Denk aan een bodyscan.

Je hoeft er niet voor naar een yogaschool. Je kunt ook een yoga nidra filmpje opzoeken op YouTube. Zorg dat je ergens kunt liggen zonder gestoord te worden en laat je drie kwartier meevoeren met een stem die jou langs je lichaam lijdt.

Ben je bang dat je werknemers binnenvallen en over je uitgestrekte lijf struikelen? Ga dan gewoon lekker naar buiten voor een rustige wandeling van een half uur. Zolang je hartslag maar rustig is.

Of nog makkelijker, ga halverwege lekker op een bankje zitten om te mijmeren. Niet over alles wat je nog moet doen natuurlijk, maar over een mooie vakantie of die motor die je altijd al had willen hebben.

Maar je kunt ook een op een andere plek dan je werkplek tekenen, schrijven, schilderen of doe iets creatiefs waar je altijd al zin in had om te doen. En laat het lekker staan, zodat je er steeds even naar toe kan gaan.

De natuur is helend, dat hoef ik niemand uit te leggen. Ga tussen twee afspraken even het bos in of wat er voor handen is aan natuur. Je volgende gesprek zal geheid beter gaan dan verwacht.

Of wat dacht je van een eenvoudige meditatie? Op internet worden duizenden vormen aangeboden, kijk eens wat bij je past. 5 minuten mediteren geven al een enorme balance boost!

Al deze momenten zorgen ervoor dat de stress uit je lijf verdwijnt, cortisol en adrenaline levels verlagen en je lichaam kan opladen voor het volgende moment.

Zo blijf je in balans (ok, we hebben het nog niet over voeding en beweging gehad, maar je moet ergens beginnen;-) en fit voor de toekomst, want wie zorgt er voor jouw bedrijf als jij thuis zit met een ziek lijf?

Je gezondheid is ook te meten. En meten is weten.

Weten waar jij staat? Stuur me een appje, dan kijken we wat bij jou en jouw bedrijf past voor een stevige basis van jouw onderneming. 0650814000

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *