Emoties als navigatiesysteem

Negatieve gedachten maken het lichaam ziek. Hoe zit het met emoties?

Vorig jaar heb ik de dagtraining ‘Anders Kijken Naar Emoties’ gevolgd bij Vera Helleman en dat heeft de boel bij mij geshift. Ik deel hier graag de inzichten die ik heb gekregen.

Emoties zijn prachtig.

Ze zijn je navigatiesysteem omdat emoties precies aangeven of je op het goede spoor zit.

Veel mensen willen juist zo veel mogelijk van hun emoties af. Niet voelen. Vooral angst, verdriet en boosheid worden niet echt gewaardeerd en zo veel mogelijk onderdrukt.

Dat is zonde, je emoties onderdrukken, is hetzelfde  als een bal onder water duwen, dat hou je niet lang vol, want hij komt altijd met een vliegende vaart weer boven.

Zolang je die bal onder water blijft duwen, zetten de emoties zich vast in de je lichaam, met allerlei fysieke klachten als gevolg.

Dus als je emoties je navigatiesysteem vormen, dan is het interessant om eens te kijken wat die emoties je dan precies vertellen:

Boosheid.

Het mooie van emoties is dat je ze niet BENT maar dat je ze HEBT. Dus als je boos bent, gaat boosheid door je heen. Die boosheid wil eigenlijk zeggen dat je je energie veel te veel naar buiten toe hebt gericht en boosheid wil die energie weer terug pakken. Dus boosheid zegt dat je je weer moet centreren en bij jezelf moet blijven en je energie bij jezelf moet houden.

Angst.

Fysiek maakt je lichaam zich klaar om te vechten, vluchten of te bevriezen, want er is gevaar, dus je lijf reageert. Maar zo vaak komt het niet voor dat we daadwerkelijk fysiek in gevaar zijn. Toch zijn veel mensen bang. Het zijn gedachten die geloofd worden en daarmee overtuigingen worden waardoor er angst ontstaat voor onrealistische scenario’s. En waar je op focust, krijg je geprojecteerd in de buitenwereld en daarmee word je angst ook nog eens bevestigd.

Dus tijd om je verantwoordelijkheid te nemen door de leiding te nemen vanuit je Zelf, je binnenwereld. It’s an inside job!

Verdriet.

Verdriet is een zuiverende emotie. Als je heel hard moet huilen, merk je dat je lichaam schudt. Het is aan het loslaten, opschonen. Na een stressvolle periode of vanwege een verlies enz.

Mooi voorbeeld: Afgelopen vrijdag ervoer mijn zoon wat dat loslaten fysiek inhoudt. Hij stond in de finale van de talentenjacht op school met zijn vriendjes. Ze vormen samen de band 24 Savage.

De spanning bouwde zich natuurlijk al weken op tot het moment dat ze echt op moesten en de zaal (paar honderd man) hen juichend ontving. Het optreden was ongeëvenaard, echt geweldig (nee, maar echt. ;-). De jongens vlogen elkaar na de laatste tonen en bij het aanhoudende applaus in de armen, je voelde de opluchting en zag de spanning uit hun lijven verdwijnen.

Na afloop vertelde mijn zoon dat zijn lichaam na het optreden nog tien minuten heeft getrild. Pure ontlading! En dus loslaten van alle spanning die zich in die weken in zijn lijf had opgebouwd.

Zuiveren.

Bovenstaand voorbeeld is bij dieren een heel normaal fenomeen.

Verdriet doet bij mensen precies hetzelfde.

Zo mooi zijn die emoties dus.

Laat het komen, observeer en voel hoe het weer verdwijnt. Je hoeft niet met je hoofd te analyseren waar het vandaan komt, want dan wordt het drama en verval je in de slachtofferrol.

Of zoals Vera Helleman zo mooi zegt, laat het verdrieten, bozen, angsten.

Je zult merken dat je, als je hier mee aan de slag gaat, je spontaan van allerlei fysieke pijntjes verlost raakt.

Morgen zal ik ingaan op welke fysieke klachten er gerelateerd zijn aan bepaalde emoties.

Wil je meer weten over de functie van emoties? Lees dan eens het boek van Vera Helleman:

De Emotie Encyclopedie – 350 emoties en hun betekenissen. Echt een aanrader!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *