We worden steeds ongezonder….

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking is te dik. Schokkend: in 1989 was acht procent van de bevolking te dik. In 2005 alweer achttien procent (bijna een verdubbeling!) en in 2016 is veertig procent van de Nederlandse bevolking te dik. Wow….dat is wel iets om even bij stil te staan. Niet te lang natuurlijk, want je moet wel aan je dagelijkse beweging komen.

Deze cijfers gaan over overgewicht, niet over hoe gezond we zijn. Wanneer ben je ongezond? Afwezigheid van ziekten is niet perse een goede indicatie. Je kunt obese zijn zonder noemenswaardige klachten. Als je afvalt, merk je pas hoe moe je eigenlijk al die tijd was. En dat bij het verdwijnen van de kilo’s je opeens geen last meer hebt van schilfers op de huid. Of dat je het eten beter verteert.

Gezond Lijf Gezond Bedrijf staat voor een gezond en energiek leven. Dat betekent dat je geen last hebt van regelmatige hoofdpijn of buikpijn. Dat je fris en uitgeslapen op staat. Dat je geen energie dips hebt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Veel klachten zijn namelijk voeding gerelateerd. Maar hoe begin je met een gezond leven? Stap voor stap, here we go:

·        Twee stuks fruit per dag, maximaal

In fruit zitten een hoop vitaminen, mineralen en vezels. Er zit in sommige vruchten ook veel fructose wat een effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat na een piek in je bloedsuikerspiegel er weer een daling komt en dat voelt als een energiedip. Dus wees zuinig met de hele zoete vruchten. Tenzij je heel veel krachttraining doet, dan kunnen je spieren die suikers weer goed gebruiken.

·        300 – 500 gram groenten per dag

Groenten zijn onmisbaar. Varieer en probeer groenten van het seizoen te eten. Het zit boordevol vezels, vitaminen en mineralen. 300 is veel, begin de dag dan al met komkommer of een smoothie met groenten erin verwerkt. Ook tussen de middag kun je tomaatjes, paprika en wortel of een salade toevoegen aan je lunch. Dan scheelt dat weer een hoop in de avond.

·        Drink acht glazen per dag

Drink water, kruidenthee en maximaal twee koffie per dag tussen 10.00 en 15.00 uur

·        Vis en vlees

Als je niet vegetarisch bent, kun je lekker genieten van vette vis als zalm, makreel, haring, sardientjes en ansjovis. Door de vervuiling in de zee zijn de vissen ook niet meer wat ze geweest zijn, dus niet meer dan twee keer in de week. Omega 3 supplementen zijn een onmisbare aanvulling.

Kip en kalkoen bevatten net als vis goede eiwitten. Rood vlees heel af en toe vanwege de vitamine B12. Als je geen vlees eet, slik dan zeker B12 bij.

·        Zuivel

Ik ben niet echt een voorstander van zuivel, het kan klachten als verkoudheid en vermoeidheid veroorzaken. Maar als je daar geen last van hebt, dan kun je biogarde proberen voor de nodige pro-biotica. En eieren voor de essentiële aminozuren. Half zacht gekookt.

·        Vezels

Je hebt veertig gram per dag nodig. Vezels zitten in ongeschild fruit en in groenten.

·        Beperk of schrap geraffineerde suikers

Suikers onttrekken vitaminen en mineralen, dat kost je lichaam energie. Ook geeft het pieken in je bloedsuiker en je alvleesklier scheidt insuline af. Als dat te vaak gebeurt , krijg je energie dippen. Een gelijkmatige bloedsuikerspiegel houdt je fit.

·        Beweeg

Het advies is 10.000 stappen per dag. Je kunt het met een app downloaden, maar met een half uur per dag wandelen en een paar keer de trap nemen en fietsen, kom je al een heel eind! (ik schreef hier eerder over mijn eigen worstelingen).

·        Vermijd transvetten

Transvetten zetten zich vast op je organen. Transvetten zitten in gefrituurde producten, koekjes, cakes, junkfood. Vetten heb je wel nodig, maar dan de omega 3,6 en 9 vetten.

·        Beperk stress

Neem regelmatig rust, breng tijd door met vrienden en familie en als je stress hebt, probeer dan te mediteren. Je lichaam heeft ook zuurstof nodig. Dus zorg dat je gedurende de dag lekker frisse lucht in ademt voor nieuwe energie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *