Opgebrand

Dit artikel heb ik twee jaar geleden geplaatst op LinkedIn, maar is nog steeds actueel. De inhoud is aangevuld met nieuwe kennis:

Afgelopen weekend las ik met veel interesse het artikel in Volkskrant Magazine over Sophie Hilbrand die kennelijk een paar jaar geleden een burn-out heeft gehad. Hè, zij?! Ze leek me zo iemand die lekker vrolijk en luchtig door het leven huppelt. Net als ik. Oh ja…..ik heb zelf ook een burn-out gehad. De enige die het niet aan zag komen was ik zelf. Om maar even aan te geven dat een burn-out niet altijd voortkomt uit een nare werksituatie of een moeilijke privésituatie.

Ik deed alleen maar leuke dingen. Een leuke baan als verslaggever bij de regionale omroep, een studie voedingsdeskundige, fulltime opvoeding van mijn zoontje, want alleenstaande moeder. Een rijk sociaal leven en om ook iedere middag bij school te kunnen staan, deed ik fulltime ochtenddiensten, zodat ik met piepende banden, hijgend over mijn stuur, toch nog, net als de thuisblijfmoeders op het schoolplein kon staan. Ik sportte vier keer in de week en ik lette super goed op mijn voeding. Dus wat kon mij nou overkomen?

Niks toch? Ok, ik zette de radio wat vaker uit, want het was toch wel een bak herrie. Nieuwe collega’s op het werk vond ik alleen maar irritant met al hun vragen. Mijn zoontje kreeg uit het niets de wind van voren. Na elke training had ik meer spierpijn dan bij de vorige training en ’s avonds kon ik steeds moeilijker de slaap vatten, wat toch wel vervelend is als je wekker iedere dag om vijf uur gaat.

Op een dag kon ik niet meer. Of liever, mijn lichaam kon niet meer. Opgebrand. Maar ik deed toch alleen maar leuke dingen? Ik had het toch naar mijn zin en ik had het voor elkaar? En burn-out hoort bij mensen die dingen doen waar ze niet achter staan. Die met lood in de schoenen naar het werk gaan omdat ze hun functie of baas verschrikkelijk vinden. Of omdat ze naast een fulltime baan ook mantelzorger, ouder en weet ik wat nog meer allemaal zijn. Dat had ik allemaal niet.

Wat ik wel had was een lichaam dat voortdurend met een zweep werd voortgeduwd: door, door, door! Ik ging steeds vaker sporten omdat ik daar energie van kreeg. Tijdelijk. Daarna was ik alsnog kapot. Ik kreeg allerlei vage klachten die voort kwamen uit candida, ontstaan door een verminderde weerstand. Mijn lichaam heeft never nooit niet rust gekregen om bij te komen van alles waar ik mijn lichaam aan onderwierp.

Het stress niveau was continue te hoog. Dus mijn lichaam produceerde te veel cortisol. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat je een stresssituatie voor een langere tijd beter aan kan. Waardoor je 110 procent kan functioneren. Alle energie van het lichaam gaat uit naar overleven van de stress. Het zou mooi zijn als dat niet te lang duurt, zodat er een periode van rust en herstel komt. Dan kan het lichaam weer energie geven aan andere belangrijke functies.

Als dat niet het geval is, ontstaan er allerlei klachten als slaapgebrek, gewichtstoename, concentratieproblemen, darmproblemen, lage weerstand en daaruit voortvloeiend andere problemen als bijvoorbeeld candida.

Dit zou je zelfs nog wel twintig jaar vol kunnen houden zonder dat je er last van hebt, totdat het lichaam aan de noodrem trekt en je met een burn-out thuis zit.

Als je veel en langdurige stress hebt, is het ook lastig om signalen van je lichaam aan te voelen. De adrenaline en cortisol zorgen voor een gevoel van energie, je voelt je juist goed! Een verraderlijk gevoel.

De adrenaline en cortisol levels moeten op een bepaald moment ook weer omlaag. Dat gebeurt door momenten van rust en herstel. Belangrijk dus om die momenten gedurende de dag in te bouwen!

Soms zijn rust en herstel niet meer genoeg om weer in balans te komen. Het lichaam heeft te lang onder druk gestaan, waardoor tot op celniveau de boel uit balans is. Dan is er meer nodig dan alleen af en toe uit het raam staren. Denk bijvoorbeeld aan voeding, supplementen, levenshouding.

Bij de Haar Mineralen Analyses (HMA) die ik bij mijn cliënten doe, zie ik vaak dat ze regelrecht op een burn-out af rennen terwijl ze zich tegelijkertijd super goed voelen. Maar eigenlijk maakt het lichaam gebruik van reserves. Die toestand kun je ook nog jaren volhouden, totdat je tegen de lamp aan loopt en langer dan je lief is uit de roulatie bent.

De HMA meet de verhouding van 21 mineralen en toxische waarden. Daaruit kan ik opmaken in welke fase van stress het lichaam zit en in hoeverre de bijnieren en schildklier functioneren. Daarnaast geeft het een inzicht in de spirituele kant van de persoon. Ik schrijf hier later nog een uitgebreid artikel over.

Advies dus voor alle mensen die heel veel dingen leuk vinden en niet stil kunnen zitten: ga af en toe wel stil zitten. Ga op tijd naar bed. Zorg ervoor dat je keuzes maakt en niet te veel prikkels tegelijkertijd binnen laat komen. Wees lui, het is ok en beter voor je lijf!

Wil jij als ondernemer weten waar je fysiek aan toe bent?

Wil jij een faillissement van je lichaam en bedrijf voorkomen?

Ben jij klaar voor groei van je bedrijf vanuit een gezonde basis?

Meld je dan aan voor mijn programma Gezond Lijf Gezond Bedrijf.

In mijn Gezond Lijf Gezond Bedrijf programma meten we en resetten we je lichaam zodat jij vanuit een stevige basis je bedrijf laat groeien. Meer weten? 06 50814000

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *