Stress is niet het probleem

De mate van herstel is wat telt

De titel van deze blog zal je misschien verbazen. Want is stress niet de oorzaak van heel veel gezondheidsklachten? Ja, in zekere zin wel. Sterker nog de universiteit van Harvard geeft aan dat 90 procent van alle ziekste stress gerelateerd is. Toch zit daar niet het probleem.

Het echte probleem zit ‘m in het herstel. Her-stel. HERSTEL. Uiteindelijk gaat het erom of jij wel genoeg herstelt van een periode van stress. De beste atleten focussen niet op trainen, maar op herstel.

Eerst maar eens kijken naar het woordje stress. Dat is namelijk een heel breed begrip. Alles wat een verstoring geeft in het lichaam is stress. Als je weet dat een maaltijd nuttigen al stress is voor je lichaam, dan snap je wat er redelijkerwijs met stress wordt bedoeld.

Stress kun je heel duidelijk beleven, door bijvoorbeeld adrenaline en een zenuwachtig gevoel. Maar stress is ook heel onzichtbaar aanwezig. Denk aan toxische stress. Dat is voor de meeste mensen de grootste factor. Daarover schrijf ik later een ander blog. Eerst maar eens de balans tussen stress en herstel herstel herstel………….;-)

Onlangs woonde ik een training bij van de HRV Lifestyle Meting. HRV staat voor Heart Rate Reliability. De HRV meting kijkt naar je hartritmevariabiliteit. Hoe groter de variatie, hoe beter. Dat zegt hoe goed je autonome zenuwstelsel functioneert. Dat is het deel van het zenuwstelsel dat de onbewuste processen in het lichaam aanstuurt, zoals bijvoorbeeld de werking van organen, de spijsvertering, ademhaling enz.

De monitor meet de veranderingen tussen twee hartslagen, gemeten in miliseconden. Een hoge HRV betekent een gezond autonoom zenuwstelsel. Het autonoom zenuwstelsel  kun je verdelen in de sympaticus (het gaspedaal) en de parasympaticus (de rem).

Als de HRV hoog is, betekent dat dat de balans tussen de rem en het gaspedaal goed is. Bij een lage HRV worden de rem en het gaspedaal tegelijk ingedrukt, dat is niet goed. Maar het is ook niet goed als er alleen gas wordt gegeven of als er alleen maar op de rem wordt getrapt.

De HRV monitor laat de volgende dingen zien:

·        Stress reactie

·        Herstel

·        Fysieke activiteit

Het belangrijkste en het opvallendste wat je uit de test kunt halen is in hoeverre jij gedurende de dag en nacht herstelt. Dat wordt aangegeven met groen en rood uitslaande grafiekjes in het rapport. Je moet drie dagen lang met een meter rond lopen en slapen. Je doet hem alleen af als je gaat douchen.

Heb je een matig herstel, dan is het tijd om te kijken wat je in leven kunt veranderen voor een gezonde leefstijl zodat je niet tegen onaangename verrassingen aanloopt. Wat dacht je bijvoorbeeld van candida? Stress is daarvoor de belangrijkste trigger. Of beter gezegd, een slecht herstel werkt candida in de hand!

Soms worden mensen compleet op het verkeerde been gezet. Zo zijn er deelnemers die gezond eten, genoeg bewegen en weinig stress voelen. Maar juist bij die mensen was de grafiek 24 uur in het rood! Dat wil zeggen dat je lichaam voortdurend onder stress staat, zonder herstel.

Je voelt dus niet altijd of je lichaam te lijden heeft van stress. De HRV meting laat je zien waar je staat en of je hart het juiste ritme slaat. 😉

Wil jij ook weten hoe het met jouw herstel staat? Doe dan mee met mijn Pilot Gezond Lijf Gezond Bedrijf. Speciaal voor ondernemers die hun missie in de wereld willen zetten en dat vanuit een gezond vertrekpunt willen doen voor een duurzaam effect.

Met Gezond Lijf Gezond Bedrijf bied ik een compleet programma aan waarbij we tot in de detail je gezondheid meten. Je krijgt :

 

Meten is weten! Aan de hand van de resultaten ontvang je een tailor made voedings- en leefstijladvies. Na vier maanden bekijken we je verbeterde resultaten, van je lijf én je bedrijf!

BONUS: Een business reading van anderhalf uur ter waarde van 150,- euro

Meer weten? Neem contact met me op: 06-50814000

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *