Belangrijke tips voor het gezonde gebruik van vetzuren
Omega 3, onmisbaar in je dieet
OMeGa, het klonk voor mij altijd als wiskunde. OOoooomeeeegaaaaaa. Ik haak dan af. Sinds ik me verdiep in voeding klinkt het woord ineens heel anders. Want de juiste verhouding vetzuren in je lichaam maken dat jij je lekker voelt. Met name de verhouding omega 6 en 3 is belangrijk. Naast deze twee omega’s is er ook de omega 9, onderschat hem niet.
Laat ik beginnen met omega 6. Het is een essentieel vetzuur omdat ons lichaam het niet zelf aanmaakt. We moeten het dus uit ons dieet halen. Een te veel aan omega 6 werkt ontstekingsbevorderend. Het is dus belangrijk om de juiste verhouding omega 6 tot je te nemen. Zeker in verhouding tot omega 3. Eigenlijk krijgen we omega 6 al automatisch binnen omdat het in veel producten is verwerkt. Zonnebloemolie zit bijvoorbeeld vol omega 6 en het zit overal in. Het zit ook in maisolie, sojaolie, margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Het zijn producten die de meeste mensen regelmatig gebruiken, waardoor ze er meer dan genoeg van binnen krijgen. En meestal zelfs te veel, waardoor er allerlei klachten ontstaan.
Daarom is het belangrijk om ook voldoende omega 3 in te nemen voor een juiste verhouding. Uit onderzoek blijkt dat een onevenwichtige balans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren verantwoordelijk is voor hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, diabetes en overgewicht. Dat is nogal wat. Dan kun je maar beter zorgen dat de verhouding 3-6 goed is. Helaas nemen we veel te weinig omega 3 in.
Omega 3 is ook een essentieel vetzuur dat het lichaam dus niet zelf kan aanmaken. Je zult het via voeding binnen moeten krijgen. Omega 3 zit in vette vis, walnoten, lijnzaadolie. Niet iedereen eet iedere dag iets van haring, makreel, zalm of sardientjes. En niet iedereen eet elke dag walnoten of gooit een scheut lijnzaadolie over zijn of haar salade. Als je dat dus niet doet, is het raadzaam een omega 3 supplement te nemen. Want wist je dat ons Westerse dieet 25 keer meer omega 6 bevat omega 3. Terwijl de juiste verhouding 2 (omega 6) op 1 (omega 3) moet zijn. Optimaal is 1 op 1. Het kan verklaren waarom er zoveel gezondheidsklachten zijn.
Ik heb zelf heel lang gezocht naar een supplement met de juiste dosering, dat duurzaam en biologisch is. Toen ik het had gevonden, ben ik meteen gaan slikken. Het mooie aan dit supplement is dat er ook een test bij zit. Uit de test bleek, dat ik in de oranje gevaren zone zat, oeps.
Ik ben nu twee maanden verder en ik merk dat ik meer kracht heb in mijn spieren, meer uithoudingsvermogen, maar het allermooiste is dat ik mijn bril niet meer nodig heb! Wat?! Geen grapje. Omega 3 is ook goed voor je ogen, maar daar was ik iets te makkelijk overheen gestapt.
Nogmaals, je lichaam kan Omega 3 niet zelf aanmaken, je zult drie keer per week vette vis moeten eten om enigszins in de buurt te komen van de juiste verhouding. Nog beter, slik een goed, hoogwaardig supplement.
Tot slot is er nog omega 9. Dat zit in olijfolie en avocado’s. Als 6 en 3 in balans zijn, kan 9 zichzelf in balans brengen. Al is er niks mis met het regelmatig drinken van een smoothie van avocado. En gebruik koudgeperste olijfolie voor over je salade.
Heb je vage klachten, dan kan het zomaar zijn dat je je veel beter voelt als je beter gaat letten op de vetzuurverhouding. En dat je tot dezelfde conclusie komt als ik: oh het is mega belangrijk!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!